PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane z cukinią to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy też kolację. Placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są mega chrupiące i smaczne. Dzieciaki na pewno będą zajadać takie placuszki i szybko znikną z talerza.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    1 średnia cukinia,
    sól i pieprz do smaku,
    1 jajko,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżeczka czubata kwaśniej śmietany 18%.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

    Następnie odlewamy powstałą wodę z warzyw.

    Do ziemniaków i cukinii dodajemy sól i pieprz. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy dokładnie do połączenia się składników.

    Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.

    Łyżką wykładamy masę formując zgrabne placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

    Usmażone placki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
    Smacznego ;)

Porady

Przygotowane placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasuje do placuszków sos czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować