Placki z kalafiora z grzybami

0 (0 ocen)

  • 45 min

To danie powstało przez to, że kiedyś rozgotował mi się kalafior. Teraz to danie jest jednym z ulubionych :) Kotlety są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kalafior średniej wielkości
    ok. 20 dkg pieczarek
    1 cebula
    4 jajka
    ok. 8 łyżek mąki pszennej
    bułka tarta
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kalafiora z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie aż stanie się miękki. Następnie odcedzamy i rozgniatamy widelcem.
  • 2. 3 jajka gotujemy na twardo. Po przestygnięciu kroimy je w drobną kostkę i wrzucamy do kalafiora.
  • 3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej obrane i pokrojone pieczarki. Gdy staną się miękkie wrzucamy do kalafiora.
  • 4. Dodajemy surowe jajko i przyprawy. Wszystko mieszamy.
  • 5. Dodajemy mąkę. W zależności od tego jaka jest konsystencja ciasta można dodać jej trochę więcej.
  • 6. Masę kalafiorową kładziemy łyżką stołową do bułki tartej. Delikatnie formujemy kotlet i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron aż się zarumieni.

Porady

1. Do placków można dodać inne przyprawy np. zioła prowansalskie. Można także dodać szczypiorek. 2. Placki najlepiej smakują z lekką sałatką lub surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować