Placki z grzybami – potrawa wigilijna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejną potrawą, która co roku gości na moim stole są placki z grzybami. Odkąd pamiętam moja babcia przygotowywała te placki. Gdy tylko o nich sobie przypomnę to kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

Przygotowanie jest dość proste a same placki smaczne. Ciasto bardzo podobne do naleśnikowego. Tylko gęstsze i ugotowane suszone grzyby ( oczywiście wcześniej namoczone ). I to cała filozofia dania, które dzisiaj prezentuje. Zapraszam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – Suszone grzyby 20 – 30 dag ( najlepiej same kapelusze )
    – Mąka 1 szklanka
    – Woda 3/4 szklanki
    – Sól do smaku
    – Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki z grzybami – potrawa wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby móc przygotować placki na samym wstępie musimy namoczyć grzyby w wodzie. Minimum godzinę jednak ja zawsze zostawiam je na całą noc. Następnie namoczone grzyby gotujemy pod przykryciem około 30 minut lub do momentu aż staną się miękkie.
  • 2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy ze sobą mąkę i wodę na jednolitą masę i dodajemy sól. Ciasto musi być gęste. Odstawiamy na 15 minut.
  • 3. Gdy wszystko mam gotowe pozostaje nam zacząć smażenie. Więc na patelni rozgrzewamy olej. Grzyby na łyżce zanurzamy w cieście tak aby były nim oblane z każdej strony. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor podobnie jak racuchy. I nasze placki z grzybami gotowe. Smacznego!!

Porady

https://milycooking.pl/placki-z-grzybami-potrawa-wigilijna/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować