Placki warzywne ( z bulionu lub rosołu ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzi około 12 sztuk.
Miękkie warzywa rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
Nie rozgniatamy na puree, powinny pozostać drobne kawałki warzyw w całości.
Do ugniecionych warzywami dodajemy jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, płatki, mąkę, jogurt, zioła, oraz drobno posiekany szczypiorek.
Wszystko mieszamy
Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej.
Łyżką nabieramy porcję masy i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy z obu stron na rumiano. Po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
Placki przekładamy na ręcznik kuchenny dla pozbycia się części tłuszczu.
Podajemy z kleksem jogurtu wymieszanego z chrzanem.
Komentarze