Placki warzywne ( z bulionu lub rosołu )

4.5 (193 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ugotowane ma miękko warzywa idealnie nadają się do pysznych kotletów. Warzywa z bulionu czy z rosołu będą tu idealne.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ugotowane warzywa 430-450 g
    1 spore jajko
    bułka tarta 5 czubatych łyżek
    mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
    płatki owsiane 2 płaskie łyżki
    jogurt naturalny 2 łyżki
    ząbek czosnku
    szczypiorek
    oregano, bazylia, majeranek
    sól i pieprz
    Dodatkowo : 2 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżka chrzan
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki warzywne ( z bulionu lub rosołu ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wychodzi około 12 sztuk.
    Miękkie warzywa rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
    Nie rozgniatamy na puree, powinny pozostać drobne kawałki warzyw w całości.
    Do ugniecionych warzywami dodajemy jajko, sól i pieprz, bułkę tartą, płatki, mąkę, jogurt, zioła, oraz drobno posiekany szczypiorek.
    Wszystko mieszamy
    Nagrzewamy patelnię i wlewamy olej.
    Łyżką nabieramy porcję masy i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
    Smażymy z obu stron na rumiano. Po kilka minut z każdej strony, na średniej mocy palnika.
    Placki przekładamy na ręcznik kuchenny dla pozbycia się części tłuszczu.
    Podajemy z kleksem jogurtu wymieszanego z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Płatki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować