Placki po Denkowsku to moja wersja placków ziemniaczanych podanych z mięsem mielonym.
Placki pokrywa pierzynka mozzarelli pod którą grzeją się pieczarki i szpinak.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ziemniaki 700 g
Jajka 2 szt
Mąka około 1 szkl.
Sól
Pieprz
Wegeta
olej do smażenia
Mięso mielone wieprzowo - drobiowe 500 g
Przyprawa do mięsa mielonego (ja używam prymatu)
Pieczarki 300 g
Szpinak mrożony drobno rozdrobniony około 300 g
Cebula jedna duża
4 ząbki czosnku
Mozzarella 2 kulki
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 18%
Placki po denkowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki ścieramy i odcedzamy z wody. Dodajemy 2 jajka, sól, pieprz, wegeta, mąka około szklanki tak żeby nie były za gęste ani za rzadkie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Wielkość patelni wedle uznania, ja robiłam na 20 - stce, ważne aby nie były za duże i za małe, tak aby można je było złożyć na pół.
2.Na odrobinie rozgrzanego oleju szklimy połowę pokrojonej w kostkę cebuli następnie dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy do smaku przyprawą do mięsa mielonego. Podsmażamy do uzyskania lekko złotawego koloru.
3. Na maśle podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki - doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy drugą połowę pokrojonej w krostkę cebuli i drobno posiekany czosnek. Dodajemy szpinak oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem na sam koniec dodajemy odrobinę śmietany aby szpinak był aksamitny.
5.Placki układamy na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia albo sreberkiem.
Na połowie placka rozkładamy mięso mielone i składamy na pół, dociskamy. Na złożonym placki rozkładamy podsmażone pieczarki a na nie szpinak wszystko przykrywamy pokojoną w plasterki mozzarellą. Wkładamy do nagrzanego na około 180 stopni na około 15 minut aby ser się rozpuścił.
Komentarze