Moi niespodziewani goście byli pozytywnie zaskoczeni takim daniem :)
Składniki:
na placki :
1 kg ziemniaków
1 większa marchewka ok. 200 g
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 mniejsze cebule pokrojone w kostkę
olej rzepakowy do smażenia placków
sos mięsno grzybowy :
1 większa polędwiczka wieprzowa ok. 300g
1 por - biała część
ok. 400 ml. grzybów leśnych ze słoika (w solance) lub 300 g zblanszowanych pokrojonych pieczarek
ok. 70 - 100 ml. śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
masło klarowane do przysmażenia
Placki marchewkowe z dodatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w kostkę, por pokroić w talarki, grzyby opłukać z zalewy.
2.Przesmażać na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym) po kolei polędwicę, później na tym samym tłuszczu por i na końcu grzyby, przełożyć do garnka, posolić, posypać pieprzem, dodać trochę wody i dusić na małym ogniu 10 minut, wlać śmietanę i jeszcze chwilę poddusić .
3.Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać posiekaną cebulę, mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, posolić, wymieszać.
4.Placki usmażyć na oleju, przełożyć farszem mięsno - grzybowym i delektować się smakiem tego szybkiego i jednocześnie pysznego dania.
Komentarze