Placki marchewkowe z dodatkiem

0 (0 ocen)

Moi niespodziewani goście byli pozytywnie zaskoczeni takim daniem :)

Składniki:

  • na placki :
    1 kg ziemniaków
    1 większa marchewka ok. 200 g
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 mniejsze cebule pokrojone w kostkę
    olej rzepakowy do smażenia placków
    sos mięsno grzybowy :
    1 większa polędwiczka wieprzowa ok. 300g
    1 por - biała część
    ok. 400 ml. grzybów leśnych ze słoika (w solance) lub 300 g zblanszowanych pokrojonych pieczarek
    ok. 70 - 100 ml. śmietanki 30 %
    sól, pieprz do smaku
    masło klarowane do przysmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Polędwiczki Placki

Placki marchewkowe z dodatkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vw3071 1. Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w kostkę, por pokroić w talarki, grzyby opłukać z zalewy.
  • image-15hyij6 2. Przesmażać na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym) po kolei polędwicę, później na tym samym tłuszczu por i na końcu grzyby, przełożyć do garnka, posolić, posypać pieprzem, dodać trochę wody i dusić na małym ogniu 10 minut, wlać śmietanę i jeszcze chwilę poddusić .
  • image-0vjt4de 3. Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać posiekaną cebulę, mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, posolić, wymieszać.
  • image-07o2ca0 4. Placki usmażyć na oleju, przełożyć farszem mięsno - grzybowym i delektować się smakiem tego szybkiego i jednocześnie pysznego dania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marchewka Polędwica wieprzowa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować