PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE

4.5 (144 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów.Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu , z sosami lub same jako przekąska.Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników.Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na placki:

    800 g ziemniaków
    2 szt.marchewek
    pół pęczku natki pietruszki
    świeże gałązki tymianku
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie)
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    olej do smażenia


    Składniki na sos czosnkowy:

    opakowanie gęstego naturalnego jogurtu
    1 szt.kiszonego ogórka
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    garść koperku
    mały kawałek sera feta
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczano marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarte ziemniaki 1. Ziemniaki starłam na tarce o małych oczkach.
    Można tez na grubych, jak wolicie.
    Odstawiłam aby odciekły i odlałam sos który się uzbierał.
  • tarta  marchewka 2. Ten sam los spotkał marchewkę.
  • tymianek 3. Następny w kolejce jest tymianek.
    Oderwałam z niego listki i pokroiłam.
  • tymianek 4. Powędrował do reszty.
  • pietruszka 5. Dodałam natkę pietruszki i przyprawy.
  • mąka 6. Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków.
    Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące.

  • placuszki smazenie 7. Rozgrzałam patelnię.
    Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.
  • smażenie placuszkow 8. Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej ze stron.
    Patelnia i olej muszą być bardzo rozgrzane, inaczej placki wchłoną za dużo oleju.
    Powinny być chrupkie a nie gumowate i nasiąknięte olejem.
  • placuszki ziemniaczano marchewkowe 9.
    Układałam na papierowe ręczniki aby odsączyć z nich tłuszcz.
    Wyszły chrupiące i smaczne!
  • sos czosnkowy 10.
    Do placków idealnie pasuje sos czosnkowy.
    Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojony w plasterki kiszony ogórek,

    ząbek czosnku i pieprz.

    Dodałam parę listków suszonej mięty.
  • feta 11. Dodałam również kawałek sera feta.
  • koper 12.
    Wszystkie składniki zmiksowałam blenderem.

    Na koniec dodałam świeży koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować