Smażone placki drożdżowe z pysznym nadzieniem mięsnym. U mnie to dobrej jakości krucha chuda kiełbasa, ser żółty i szczypiorek.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g + szczypta cukru
letnie mleko ok. 190 ml
olej 60 ml
2 żółtka
szczypta soli, majeranek
Nadzienie: 350 g kruchej chudej kiełbasy ( lub dobrej szynki )
100 g sera żółtego mierzwionego
garść szczypiorku
ew. sól, pieprz do smaku
Placki drożdżowe z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wychodzi ok. 8 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych.
Ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy dołek i kruszymy tam drożdże.
Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka.
Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ).
Nadzienie.
W tym czasie obieramy kiełbasę ze skórki i rozdrabniamy w malakserze razem z serem .
Dodajemy szczypiorek.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków , 8 większych i 8 nieco mniejszych.
Większy i potem mniejszy kawałek wałkujemy na okrąg ok. 0,5 cm grubości.
Na większym kawałku rozkładamy nadzienie, pomijając boki.
Przykrywamy go mniejszym kawałkiem i łączymy ciasta zawijając boki większego na mniejszy.
2.Miejsce łączenia dobrze przyklepujemy i jeszcze raz delikatnie wałkujemy oba ciasta z nadzieniem.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju pod pokrywką po 3-4 minuty z każdej strony.
Po nałożeni placków zmniejszamy ogień.
Od razu zróbcie więcej, bo będziecie się bić o te placuszki.
Komentarze