Placki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, dajemy jajko, wlewamy podgrzane mleko i dajemy wyrośnięte drożdże, na koniec dajemy troszeczkę soli. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.Jak ciasto wyrośnie to odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki i wałkiem je rozwałkowujemy na placuszki.
Rozpalamy pod kuchnią i na rozgrzanej blasze pieczemy placki tak długo aż będą rumiane, co chwilę je odwracamy.
Placki te można również upiec w piekarniku w formie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 st około 10-15 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo z drugiej strony.
2.Takie placki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem, marmolada z jabłek, albo z dowolnym dżemem.
Komentarze