Placki drożdżowe

4.46 (166 ocen)

Placki te to jest nasz produkt regionalny, przekazywany z pokolenia na pokolenie. W moim domu często się je robi, bo dzieci bardzo je lubią.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    8 dkg drożdży
    1 jajko
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru


Wystaw ocenę:

4.46 (166 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki drożdżowe 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę, dajemy jajko, wlewamy podgrzane mleko i dajemy wyrośnięte drożdże, na koniec dajemy troszeczkę soli. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.Jak ciasto wyrośnie to odrywamy po kawałku i formujemy małe kuleczki i wałkiem je rozwałkowujemy na placuszki.

    Rozpalamy pod kuchnią i na rozgrzanej blasze pieczemy placki tak długo aż będą rumiane, co chwilę je odwracamy.

    Placki te można również upiec w piekarniku w formie. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 st około 10-15 minut, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy tyle samo z drugiej strony.
  • Placki drożdżowe 2. Takie placki najlepiej smakują ze świeżym masełkiem, marmolada z jabłek, albo z dowolnym dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować