Placki drożdżowe z brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś piątek dlatego zrobiłam placki bo rodzinka sobie zażyczyła lecz nie z jabłkiem a wymyśliłam z brzoskwinką dojrzałą. Może i to nie obiad lecz przekąska ale że z wczoraj została mi pyszna pomidorowa którą wstawiłam do lodówki bo żal mi było ją wyrzucić to usmażyłam kilka placków, wyszły bardzo dobre nie za słodkie a za sprawą brzoskwini lekko kwaskowate.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jajko,

    1 opakowanie suszonych drożdży 7 g,

    3 szklanki mąki tortowej pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    3/4 szklanki cukru,

    1 mała łyżeczka aromatu migdałowego,

    1,5 szklanki mleka 3,2 %,

    3 brzoskwinie,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Przekąski

Placki drożdżowe z brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Przygotować drożdże firma kto jaką lubi. Do miski wbić całe jajko dodać suche drożdże oraz cukier. Następnie wsypać mąkę dodać aromat dowolny ja dałam migdałowy bo go uwielbiam i wlać mleko o temperaturze pokojowej.
  • placki 2. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Jak już ciasto mamy wymieszane przygotować brzoskwinie umyć je, przekroić na pół i usunąć pestkę. Brzoskwinie pokroić w drobniejszą kostkę. Tak przygotowane brzoskwinie dodać do wymieszanego ciasta.
  • placki 3. Gdy już dodaliśmy brzoskwinie pokrojone do ciasta, wtedy dokładnie łyżką wymieszać aby ciasto połączyło się z brzoskwiniami. Przygotowane ciasto z owocami przykryć ciepłym ręcznikiem aby drożdże zaczęły pracować tak mniej więcej na pół godziny.
  • placki 4. Jak już jest widoczna praca drożdży wtedy łyżkę zamaczać w szklance z zimną wodą. Nabierać solidną łyżkę ciasta. Na patelnię z rozgrzanym olejem nałożyć ciasto i smażyć na bardzo wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( czym mniejszy ogień będzie w czasie smażenia to wtedy nie będą surowe w środku ).
  • placki 5. Usmażone placki układać na talerzu. Powiem szczerze że nie wchłaniają dużo oleju nie są natłuszczone a to za sprawą wolnego smażenia. Jeśli będą się smażyły na dużym ogniu i szybko to zapewniam że w środku będą surowe. Czym mniejszy ogień tym lepiej choć fakt że dłużej wtedy trzeba smażyć.
  • placki 6. Przed podaniem można placki posypać cukrem pudrem lub dowolnym sosem owocowym, do placków można podać szklankę zimnego mleka lub gorące kakao. Placki wyszły puchate i bardzo smaczne a za sprawą brzoskwiń są lekko słodko - kwaśne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować