Placki cukiniowe z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Klasyczne placuszki cukiniowe, ale dzięki czarnuszce oraz ziołom zyskują lepszy smak

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300g cukinii
    1 duże jajko
    1 kopiasta łyżka mąki
    sól
    pieprz ziołowy
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    gałązka mięty
    olej do smażenia

    sos jogurtowy:
    150ml jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz świeżo mielony
    sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki)
    2 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cukiniowe z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą cukinię, która nie ma jeszcze w środku twardych pestek.
    Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
    Do cukinii dodać jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę, posiekaną natkę i miętę. Wymieszać.
    Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, łyżką wykładać placki. Smażyć na średnik/małym ogniu na rumiano z każdej strony. Smażenie na małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku.
    Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku.
    Składniki sosu wymieszać.
    Placki podawać z sosem jogurtowym.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czarnuszka Kabaczek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować