Do placków ziemniaczanych dodałam cukinię, ponieważ miałam ją od kilku dni w lodówce, więc postanowiłam ją wykorzystać, a ostatnio bardzo polubiłam to warzywo.
Placki ziemniaczano-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze