Placki ziemniaczano-cukiniowe

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Do placków ziemniaczanych dodałam cukinię, ponieważ miałam ją od kilku dni w lodówce, więc postanowiłam ją wykorzystać, a ostatnio bardzo polubiłam to warzywo.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 7 ziemniaków;
    - 1 cukinia;
    - 5-6 łyżek mąki;
    - 2 jajka;
    - cebula;
    - sól;
    - pieprz;
    - olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczano-cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać i umyć ziemniaki i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można wylać nadmiar płynu. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę i dodać do ziemniaków i cukinii. Następnie dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone placuszki wyłożyć na papierowe ręczniczki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Cukinia Mąka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować