Placki cukiniowe z miętą

5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób

Delikatne placki z cukinii z dodatkiem mięty. Świetnie smakują z odrobiną jogurtu naturalnego. Doskonały pomysł na letni obiad.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2 młode cukinie (600 g)
    2 jajka
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    4 łyżki posiekanych listków mięty
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    jogurt naturalny do podania
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cukiniowe z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Odciskamy z soku. Dodajemy jajka, mąkę i posiekaną miętę. Przyprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką niewielkie porcje masy, formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Porady

Placki możemy też upiec w piekarniku - będą znacznie mniej kaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować