Placki jaglano - cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne placki. Przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii, marchewki i czosnku. Placki są szybkie w przygotowaniu i tanie. Polecam na obiad lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała cukinia ( 150 g )
    1 mała marchewka
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
    4 - 6 łyżek mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Placki jaglano - cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię myjemy i osuszamy z wody. Ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i dokładamy do startej cukinii. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do miski.
    Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumniany kolor.
    Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować