Zapraszam na smaczne placki. Przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii, marchewki i czosnku. Placki są szybkie w przygotowaniu i tanie. Polecam na obiad lub kolację.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 mała cukinia ( 150 g )
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1 jajko
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
4 - 6 łyżek mąki pszennej
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki jaglano - cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i osuszamy z wody. Ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i dokładamy do startej cukinii. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do miski.
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumniany kolor.
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Komentarze