Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jogurt przelać do szklanki. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i odmierzyć odpowiednio 3 kubki mąki, 2 kubki cukru i kubek oleju. W misce ubić pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Na koniec wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
2.Kruszonka: wszystkie składniki rozkruszyć w palcach.
3.Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec ok 40-50 min w 180 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze