Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego składniki odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Zamiast śliwek można użyć innych owoców sezonowych.

Składniki:

  • Ciasto:
    kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego
    3 kubki mąki
    2 kubki cukru
    1 kubek oleju
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    1 szkl mąki
    1/2 szkl orzechów włoskich
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    1/2 kostki masła
    2 łyżki siekanych migdałów

    50 dag śliwek
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto ze śliwkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jogurt przelać do szklanki. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i odmierzyć odpowiednio 3 kubki mąki, 2 kubki cukru i kubek oleju. W misce ubić pianę z białek. Cały czas ubijając dodawać cukier, żółtka, olej i jogurt. Na koniec wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Kruszonka: wszystkie składniki rozkruszyć w palcach.
  • 3. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Ciasto wylać na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć śliwki skórką do dołu i posypać kruszonką. Piec ok 40-50 min w 180 stopniach (do tzw suchego patyczka). Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Inspiracją był przepis z "Ciasta za grosik"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Orzechy Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować