Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto żółte:
8 żółtek
12,5 dag margaryny
20 dag cukru pudru
25 dag mąki
5 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
Ciasto białe z czekoladą:
8 białek
20 dag cukru pudru
6 dag mąki
7 dag mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
12,5 dag margaryny
50g gorzkiej czekolady
3 łyżki mielonej kawy - do posypania ciasta
Placek z kawą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto żółte: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno żółtka. Nie przerywając miksowania wkładać po łyżce śmietany, na koniec partiami wsypywać mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć mikserem. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, posypać kawą, wyłożyć ciasto białe, a na nie ciasto ciemne. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 50 minut do suchego patyczka. Dowolnie udekorować.
2.Ciasto białe z czekoladą: Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach. Margarynę rozpuścić i schłodzić. Białka ubić. Gdy już będą sztywne cały czas miksując wsypywać cukier , zmniejszyć obroty miksera i wlewać partiami chłodną margarynę, dokładnie połączyć. Wsypać przesiane obie mąki z proszkiem oraz czekoladę. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
3.Ciasto ciemne z kawą: Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem, dodać olej i krótko zmiksować. Pozostałe składniki przesiać przez sitko i delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną.
Komentarze