Biszkoptowo - serowy placek z kawą

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz.

Cudowne połączenie biszkoptu sera i kawy sprawia że placek jest przepyszny, idealny na wszystkie uroczystości oraz do spotkań przy kawie ze znajomymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blaszka wymiary 25x40

    1 biszkopt:
    7 białek
    20 dkg cukru kryształu
    5 dkg mąki pszennej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki octu

    2 biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na sernik:
    70 dkg sera
    25 dkg cukru kryształu
    7 żółtek
    1/2 kostki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 białka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat pomarańczowy

    Masa:
    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    5 żółtek
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 kostki masła 82%

    Dodatkowo:
    kawa fusiasta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Biszkoptowo - serowy placek z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 biszkopt:
    Ubić białka, dodać cukier cały czas miksując, ocet na końcu delikatnie wmieszać ręcznie obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą dużej łyżki kłaść kupkami przygotowany biszkopt i obficie za pomocą siteczka obsypać cały biszkopt kawą.
  • 2. 2 biszkopt:
    Wszystkie składniki ubić jak na normalny biszkopt i wylać na biszkopt pierwszy.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 minut.
    Wystudzić i przekroić biszkopt na pół.
  • 3. Sernik:
    Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser zmielony dwukrotnie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat na końcu za pomocą drewnianej łyżki wmieszać 2 ubite na sztywno białka. Ser wylać na blachę obłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut wystudzić.
  • 4. Masa:
    Wszystkie składniki przełożyć do garnka zmiksować na jednolita masę, wstawić na ogień i cały czas mieszając ugotować budyń, wystudzić - utrzeć z masłem.
  • 5. Przełożenie placka:
    ! część biszkoptu - masa - sernik - masa - 2 część biszkoptu całość posypać cukrem pudrem.

Porady

Do serownika można dodać skórkę pomarańczową co wzbogaci smak sera. Zamiast cukru pudru do posypania ciasta, można użyć polewy czekoladowej będzie również pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować