Placek szarpany

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo proste ciasto do zrobienia

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki,
    5 dkg cukru pudru,
    7 żółtek,
    1 ¼ margaryny,
    mały proszek do pieczenia
    kakao

    Piana cytrynowa:
    7 białek
    1 szklanka cukru
    kisiel cytrynowy
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jabłka:
    1 kg jabłek
    2 galareki brzoskwiniowe

    Krem:
    sok z brzoskwiń
    galaretka brzoskwiniowa
    10 dag cukru
    budyń waniliowy
    kostka masła

    Dodatkowo:
    powidło sliwkowe
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek szarpany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ciasto:
    Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do
    jednej dodać kakao. Jasną część rozwałkować dać do formy, ciasto posmarować powidłem na wierzch dać skubane ciemne
    ciasto.
    Piana:
    7 białek ubić z 1 szklanką cukru, dodać
    ½ szklanki oleju. Ubijając dodawać duży
    kisiel cytrynowy i płaską łyżeczkę mąki
    ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia.
    Wyłożyć na ciemne ciasto.
    Na pianę poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie, na to naskubać drugą część jasnego ciasta. Upiec w 180 stopniach ok.35 min.
    Jabłka:
    1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce i lekko podsmażyć na koniec dać 2 galaretki brzoskwiniowe. Wyłożyć na zimny placek.
    Krem:
    Sok z brzoskwiń (0,5 litra + resztę uzupełnić wodą),
    10 dkg cukru kryształu,
    1 budyń waniliowy – ugotować i utrzeć z masłem,
    Podczas ucierania dodawać wystudzoną galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Gotowy krem wyłożyć na jabłka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.58 (245 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placek królewski

To może cię zainteresować