Placek szarpany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do
jednej dodać kakao. Jasną część rozwałkować dać do formy, ciasto posmarować powidłem na wierzch dać skubane ciemne
ciasto.
Piana:
7 białek ubić z 1 szklanką cukru, dodać
½ szklanki oleju. Ubijając dodawać duży
kisiel cytrynowy i płaską łyżeczkę mąki
ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia.
Wyłożyć na ciemne ciasto.
Na pianę poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie, na to naskubać drugą część jasnego ciasta. Upiec w 180 stopniach ok.35 min.
Jabłka:
1 kg jabłek zetrzeć na grubej tarce i lekko podsmażyć na koniec dać 2 galaretki brzoskwiniowe. Wyłożyć na zimny placek.
Krem:
Sok z brzoskwiń (0,5 litra + resztę uzupełnić wodą),
10 dkg cukru kryształu,
1 budyń waniliowy – ugotować i utrzeć z masłem,
Podczas ucierania dodawać wystudzoną galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Gotowy krem wyłożyć na jabłka.
Komentarze