Szarpany indyk w stylu Jakubiaka

4.46 (196 ocen)

  • 2 godz.

Nie codzienne połączenie mięsa i wanilii w przepisie na idealną przekąskę na Sylwestra pomysłu jednego z najciekawszych polskich kucharzy Tomka Jakubiaka poleca się pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 udźce z indyka
    1 czerwona papryka
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki wędzonej papryki
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki suszonego tymianku
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    1,5 łyżki octu
    1 łyżeczka soli
    ½ łyżeczki pieprzu
    4 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    1 papryczka chilli
    2 garście świeżej kolendry
    Pieczywo tostowe na zakwasie
    Ser manchego (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szarpany indyk w stylu jakubiaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka myjemy osuszamy. Z Mięsa usuwamy kości i kroimy je na dość duże kawałki – przekładamy do miski.

    Do mięsa dodajemy wędzoną paprykę, tymianek, kolendrę, sól, pieprz, olej, ocet i wanilię wszystko starannie mieszamy i wcieramy w mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, starannie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2, 5 godziny.

    Po tym czasie mięso wyjmujemy z piekarnika – powinno bez problemu dać się rozdzielić na włókna za pomocą 2 widelcy. Mięso szarpiemy mieszamy z powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodajemy natkę kolendry, posiekane chilli i mieszamy.

    Na patelni lub na blaszce do pieczenia układamy pieczywo obsypane startym serem manchego i grillujemy je do momentu rozpuszczenia się sera. Na tak przygotowany chleb nakładamy mięso, posypujemy je startym serem, dekorujemy kolendra i chilli i serwujemy – pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować