Kurczak szarpany

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kurczak szarpany, rwany... jak zwał tak zwał. Ważne, że wyszedł przepyszny i mogę go wykorzystać do różnych innych dań, np. burgery, sałatki, quesadilla, tosty... jak widzicie, będzie przydatny. Do przygotowania specjalnie kupiłam filety z kurczaka ze skórą, żeby był bardziej aromatyczny. Mięso po upieczeniu jest tak miękkie, że bez problemu odchodzi od kości i skórki.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka ze skórą
    3-4 ząbki czosnku
    1 cebula (dałam szalotkę)
    2-3 listki laurowe
    8-10 sztuk ziarenek ziela angielskiego
    niecała szklanka wody
    przyprawy: sól, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek granulowany, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kurczak szarpany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami. Odstawić na ok. pół godziny.

    Patelnię mocno rozgrzać. Na suchą patelnię przełożyć filety skórą do dołu. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Następnie mięso obrócić i jeszcze chwilę smażyć. Potem dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojony na połówki czosnek i ćwiartki cebuli. Całość zalać wodą, przykryć pokrywą i dusić na maleńkim ogniu (ma sobie pyrkać) 2,5-3h, obracając co pół godziny.

    Mięso jest bardzo delikatne i mięciutkie.

    Z powstałego sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, resztę zblendować. Sosik jest bardzo aromatyczny. Na sosie można podsmażyć kurczaka przed podaniem, jest genialny.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować