Placek pasterza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu,ciągle mieszając
2.Dodać cebulę,marchew,pieczarki i czosnek,smażyć kolejne 10 min.Zaprawić mąka i smażyć jeszcze minutę.Dolać bulion, koncentrat pomidorowy i pomidory,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.Dołożyć łyżeczkę maggi,przyprawić pieprzem, solą oraz szałwia i oregano do smaku,gotować pod przykryciem ok 25 min.Piekarnik rozgrzać do 180-190stC. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,starannie odlać i ugnieść.Dodać masło i wmieszać tyle mleka,aby powstało płynne,ale gęste ciasto.Doprawić pieprzem i solą .Ciastem napełnić szprycę .
3.Następnie ciasto ziemniaczane wycisnąć szprycą lub równo szpatułką cukierniczą na mięso wyłożone w naczyniu do zapiekania.Piec w piekarniku 30 minut,aż warstwa ziemniaczana będzie gorąca i przyrumieniona .Po wyjęciu z piekarnika przestudzić i podawać jako samodzielne danie
Komentarze