Placek budyniowo - truskawkowy bez pieczenia

  • wyświetlono: 120 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne połączenie kakaowych herbatników z przepyszną masą budyniową z dodatkiem wiórek kokosowych oraz truskawek w galaretce. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. idealne na każda okazję. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

b
  • 15 porcje
  • 60min

Składniki

Składniki: blacha ok. 24cm x24 cm
masa budyniowa:
• 2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
• 600 ml mleka 3,2%,
• 220 g masła 82%,
• 5 łyżek cukru (ksylitolu),
• 3 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć),
galaretka:
• 300 g truskawek,
• 1 galaretka truskawkowa,
• 2-3 łyżeczki żelatyny,
• 300 ml wrzątku,
masa śmietanowa:
• 400 ml śmietany 36 %,
• 1 galaretka krystaliczne cytrynowa,
• ok. 100 ml gorącej wody,
• 1 łyżeczka żelatyny,
oraz:
• herbatniki kakaowe,

Sposób przygotowania przepisu:

Placek budyniowo - truskawkowy bez pieczenia

  • 1. Przygotowanie:
    Na dnie tortownicy układamy połowę ciastek.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę studzimy. Gdy przestygnie wykładamy na ciastka Gdyby masa źle była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować. Na masie budyniowej układamy resztę herbatników.
    galaretka:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Truskawki kroimy na małe kawałki i dodajemy do przestudzonej galaretki.
    Gdy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na truskawki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaTruskawkimasa śmietanowana każda okazjędo kawybez pieczeniaplacek z galaretkąplacek z masą budyniowątruskwaki w galaretce

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Duśka55555

Lekki tort truskawkowy bez pieczenia

Lekki serowy tort smietankowy na...

Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia

Dodane przez: LenaGotuje

Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia

Nie ma chyba łatwiejszej babeczki...

Kostka truskawkowa bez pieczenia

Dodane przez: aicha1988

Ciasto Kostka truskawkowa bez pieczenia

Szybkie i proste ciasto na zimno....

Pianka truskawkowa

Dodane przez: Beata812

Pianka truskawkowa bez pieczenia

Ten pyszny lekki i orzeźwiający...

Sernik gotowany z musem truskawkowym bez pieczenia

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik gotowany z musem truskawkowym bez...

Truskawkowe, coroczne szaleństwo...

Placek budyniowo - pomarańczowa Delicja

Dodane przez: beciiaaa

Placek budyniowo - pomarańczowa Delicja

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE