Placek budyniowo - truskawkowy bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Rewelacyjne połączenie kakaowych herbatników z przepyszną masą budyniową z dodatkiem wiórek kokosowych oraz truskawek w galaretce. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. idealne na każda okazję. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 24cm x24 cm
    masa budyniowa:
    • 2 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • 600 ml mleka 3,2%,
    • 220 g masła 82%,
    • 5 łyżek cukru (ksylitolu),
    • 3 łyżki wiórek kokosowych (można pominąć),
    galaretka:
    • 300 g truskawek,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 2-3 łyżeczki żelatyny,
    • 300 ml wrzątku,
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 1 galaretka krystaliczne cytrynowa,
    • ok. 100 ml gorącej wody,
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    oraz:
    • herbatniki kakaowe,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Galaretki

Placek budyniowo - truskawkowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Na dnie tortownicy układamy połowę ciastek.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Masę studzimy. Gdy przestygnie wykładamy na ciastka Gdyby masa źle była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować. Na masie budyniowej układamy resztę herbatników.
    galaretka:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Truskawki kroimy na małe kawałki i dodajemy do przestudzonej galaretki.
    Gdy zacznie tężeć wylewamy na herbatniki.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę i żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na truskawki. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa śmietanowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować