Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

  • wyświetlono: 1157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Pyszne i efektowne ciasto na biszkoptach z masą budyniową z dodatkiem cytrynowej galaretki oraz cytrynową pianką jogurtową. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poradzą sobie z nim bez problemu nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

portret
  • 9 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

200 g podłużnych biszkoptów
2 op. galaretki cytrynowej
1 op. budyniu śmietankowego
500 ml mleka
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
skórka starta z połowy cytryny
opcjonalnie: 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

  • 1. Ciasto przygotowujemy w formie o wymiarach 18x22 cm lub 20x20 cm (ja użyłam rozsuwanego prostokątnego rantu do ciast).
    Na dnie formy układamy połowę biszkoptów.
    1,5 szklanki mleka zagotowujemy, dodając ewentualnie 1 łyżkę cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy mieszaninę do wrzącego mleka, chwilę gotujemy cały czas mieszając. Do gorącego budyniu wsypujemy 1 opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy galaretka się rozpuści. Lekko studzimy i wykładamy masę budyniową na biszkopty. Na wierzchu układamy warstwę pozostałych biszkoptów.
  • 2. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 100 ml (niecałe pół szklanki) wrzątku. Gdyby utworzyły się "kluchy" można galaretkę lekko podgrzać w mikrofalówce. Jogurt przekładamy do miski i lekko ubijamy mikserem. Do przestudzonej galaretki dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałym jogurtem. Ubijamy i odstawiamy na chwilę. Kiedy masa zacznie gęstnieć ponownie ubijamy.
    Jogurtową piankę wykładamy na warstwę biszkoptów. Kiedy zacznie tężeć, posypujemy skórką startą z połowy cytryny (cytrynę trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
    Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Porady

Biszkopty przed układaniem warstw można na krótko zamoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (tylko na chwilkę, aby nie namokły zbyt mocno).
Galaretki cytrynowe można zastąpić innymi, można też zastosować galaretki w dwóch różnych kolorach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Deserbiszkoptybudyńjogurt naturalnySzybkie ciastociasto bez pieczeniałatwe ciastociasto do kawygalaretka owocowaciasto do herbatyciasto na biszkoptachciasto dla początkującychsłodki poczęstunek

Komentarze

Podobne przepisy

Znakomity deser do kawy

Dodane przez: anita176

Bananowo- cytrynowe ciasto bez pieczenia

Znakomity słodko- kwaśny deser

image-1hde2nb

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto jogurtowo-czereśniowe z patelni (bez...

Ciasto jest idealnym rozwiązaniem...

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami

Dodane przez: Paulina1507

Ciasto jogurtowe bez pieczenia z borówkami

Ciasto jogurtowe bez pieczenia...

Ciasto porzeczkowo jogurtowe bez pieczenia

Dodane przez: beciiaaa

Ciasto porzeczkowo jogurtowe bez pieczenia

Bardzo proste i dość szybkie do...

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowy

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym

Ciasto na biszkopcie budyniowym...

Jogurtowa zebra bez pieczenia

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Jogurtowa zebra bez pieczenia

Bardzo prosta i szybka do wykonania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE