Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia

4.46 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Pyszne i efektowne ciasto na biszkoptach z masą budyniową z dodatkiem cytrynowej galaretki oraz cytrynową pianką jogurtową. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poradzą sobie z nim bez problemu nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów
    2 op. galaretki cytrynowej
    1 op. budyniu śmietankowego
    500 ml mleka
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    skórka starta z połowy cytryny
    opcjonalnie: 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto budyniowo-jogurtowe o smaku cytrynowym - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto przygotowujemy w formie o wymiarach 18x22 cm lub 20x20 cm (ja użyłam rozsuwanego prostokątnego rantu do ciast).
    Na dnie formy układamy połowę biszkoptów.
    1,5 szklanki mleka zagotowujemy, dodając ewentualnie 1 łyżkę cukru. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy mieszaninę do wrzącego mleka, chwilę gotujemy cały czas mieszając. Do gorącego budyniu wsypujemy 1 opakowanie galaretki i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy galaretka się rozpuści. Lekko studzimy i wykładamy masę budyniową na biszkopty. Na wierzchu układamy warstwę pozostałych biszkoptów.
  • 2. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 100 ml (niecałe pół szklanki) wrzątku. Gdyby utworzyły się "kluchy" można galaretkę lekko podgrzać w mikrofalówce. Jogurt przekładamy do miski i lekko ubijamy mikserem. Do przestudzonej galaretki dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałym jogurtem. Ubijamy i odstawiamy na chwilę. Kiedy masa zacznie gęstnieć ponownie ubijamy.
    Jogurtową piankę wykładamy na warstwę biszkoptów. Kiedy zacznie tężeć, posypujemy skórką startą z połowy cytryny (cytrynę trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem).
    Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężało.

Porady

Biszkopty przed układaniem warstw można na krótko zamoczyć w mleku lub przegotowanej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (tylko na chwilkę, aby nie namokły zbyt mocno). Galaretki cytrynowe można zastąpić innymi, można też zastosować galaretki w dwóch różnych kolorach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Jogurt naturalny

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować