Placek bez cukru z twarożkiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło kroimy w wiórki
i szybko siekamy z przesianą
mąką i proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie miało konsystencję
kruszonki, dodajemy
żółtka. Chwilę wyrabiamy
i na około pół godziny wstawiamy
do lodówki.
2.Ciasto rozwałkowujemy na
placek grubości ok. 0,5 cm
i wyklejamy nim blachę wielkości
kartki A4. Formujemy brzegi,
by do środka można było
wlać masę. Pieczemy, aż ciasto
podrośnie i się zrumieni.
3.Żelatynę rozpuszczamy
w niewielkiej ilości wody, a gdy
napęcznieje, mieszamy z serkami homogenizowanymi. Na
ostudzony placek wylewamy
tężejącą masę i od razu ozdabiamy
owocami. Wstawiamy do
lodówki, aby krem zastygł.
Komentarze