Przepis pochodzi ze zbioru ciast Siostry Anastazji, wprowadziłam kilka drobnych zmian i wyszło bardzo smaczne jesienne ciasto. Polecam zwłaszcza dla smakoszy orzechów.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 cukier puder waniliowy
20 dag masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
20 dag masła
10 dag cukru pudru
4 jajka+ 3 białka
15 dag mąki pszennej
10 dag orzechów włoskich krojonych
5 dag orzechów włoskich mielonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik konfitury z wiśni lub powidel
1 szklanka wiśni z syropu, kompotu lub nalewki
5 dag krojonych orzechów
6 średnich jabłek
Polewa:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
10 dag masła
3 łyżki kakao
Placek bakaliowo- orzechowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na foremkę można wstawić do lodówki.
2.Ciasto orzechowe:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać pozostałe składniki na końcu ubić pianę z białek i za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki wymieszać z ciastem.
3.Na ciasto kruche rozsmarować powidło lub konfiturę, rozłożyć wiśnie i posiekane orzechy. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok i rozłożyć na ciasto. Ciasto orzechowe wylać na jabłka. Pieczenie ok 1 godziny w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
4.Polewa:
Wodę zagotować z cukrem, dodać masło i energicznie mieszać do rozpuszczenia masła następnie dodać kakao i również dokładnie wymieszać, polać ciasto polewa.
Komentarze