1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Papilotki wkładamy do formy na muffiny. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Dosypujemy oregano. Mieszamy. W drugim naczyniu ubijamy jajka z mlekiem i olejem. Łączymy zawartość obu misek i energicznie mieszamy. Dodajemy pokrojone kabanosy i kostki sera żółtego. Mieszamy, żeby składniki równomiernie rozłożyły się w cieście. Masę przekładamy do papilotek bądź formy i wstawiamy do piekarnika. Wyjmujemy po 15 minutach i wierzch smarujemy sosem pomidorowym, układamy szynkę pokrojoną w słupki i posypujemy tartym serem. Pieczemy kolejne 15 minut.
Są znakomite na ciepło, a jeśli coś się uchowa do następnego dnia, są też idealne na drugie śniadanie!
Komentarze