składniki na ciasto:
2 dag świeżych drożdży
jajko
łyżeczka cukru i łyżeczka mąki do rozczynu
1/3 szklanki letniej wody
1,5 szklanki mąki
szczypta soli i bazylii
3 łyżki oleju
Farsz:
pomidorki suszone 6 sztuk
10 dag szynki lub innej wędliny
10 dag żółtego sera w kawałku
papryka marynowana 5 kawałków
duży ogórek kiszony
średnia cebula
ząbek czosnku
przyprawa do pizzy i sól do smaku
odrobina oleju
1.Drożdże rozkruszyć w misce, dodać po łyżeczce cukru i mąki, wlać troszkę ciepłej wody (tyle by przykryła drożdże) zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Paprykę, ogórka i cebulę również pokroić w kosteczkę. Suszone pomidory drobno posiekać. Ser zetrzeć na tartce. Na patelni rozgrzać olej, pierwszą zeszklić cebulę, potem dodawać kolejne warzywa i szynkę. Poddusić około 10 minut. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Kiedy rozczyn mam wyrośnie dodać do niego resztę składników i wyrobić podsypując lekko mąką.Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Farsz doprawić, i odstawić do przestygnięcia. Ciasto rozwałkować , posmarować cienko koncentratem i lekko opruszyć przyprawą, następnie rozsmarować farsz (zostawiając wolne około 3 cm na końcu placka), posypać serem i zwijać ciasną roladkę. Roladkę pociąć w plastry, nadać jej okrągły kształt i za pomocą noża lub szpatułki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. piec około 15 minut w 180 st
Komentarze