Pizzerinki na drożdżowym cieście /szybko i bez wyrastania

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, na którego wyrośnięcie wyjątkowo nie musimy czekać. A pizzerinki palce lizać!

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1,5 szkl. mąki
    1/2 szkl. letniego mleka
    24 g drożdży
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru

    PONADTO:

    100 g szynki konserwowej
    100 g startego sera żółtego
    1 cebula
    3 małe papryki/zielona, żółta i czerwona/
    czosnek granulowany
    przyprawa do pizzy
    5 łyżek passaty pomidorowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Pizza Pizzerinki

Pizzerinki na drożdżowym cieście /szybko i bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
  • 3. Do mąki dać rozpuszczone drożdże i olej, wyrobić gładkie ciasto.
  • 4. Ciasto podzielić na 8 równych części.
  • 5. Każdą część rozwałkować na kształt koła.
  • 6. Brzegi pozaginać do środka tworząc mały wałeczek na barzegach.
  • 7. Szynkę pokroić w kosteczkę.
  • 8. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • 9. Papryki umyć, wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.
  • 10. Każdą pizzerinkę posmarować w środku passatą pomidorową.
  • 11. Oprószyć przyprawami.
  • 12. Rozdzielić szynkę, kolorowe papryki i cebulę.
  • 13. Piec ok 10 min. w 200 stopniach.
  • 14. Dwie min przed końcem czasu posypać startym serem i dopiec.

Porady

Inspiracja od: szefowa-kuchni.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować