Pizza z ulubionymi dodatkami

5 (200 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto, sos i ser to trzy podstawowe składniki na dobrą pizzę. Z tego przepisu wychodzi pizza na cienkim, miękkim cieście z chrupiącymi( nie twardymi) brzegami. Ciasto jest cały czas miękkie, sprężyste, nawet na drugi dzień.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
    15 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    Plaska łyżeczka cukru
    Pół szklanki ciepłej wody
    1,5 łyżki oleju
    Łyżeczka ziół prowansalskich
    Łyżeczka oregano
    Sos:
    - 300 ml przecieru pomidorowego
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka oregano
    - 1 łyżeczka bazylii
    Dodatkowo
    100 g sera mozzarella ( białe kulki)
    150 g sera gouda lub mozzarella ( twardego w kawałku)
    Dodatki ( przykładowe)
    Kilka pieczarek
    Kilka plasterków szynki lub salami
    Papryka czerwona świeża
    2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza z ulubionymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki z ciepłą wodą. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypujemy mąki. ( nie dużo, ciasto ładnie się wyrabia, ma odchodzić od ręki). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  • 2. Przecier pomidorowy wlewamy na patelnię i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Mieszając dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • 3. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy chwilę na masełku. Szynkę i paprykę kroimy w kosteczkę.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na stolnicy, wałkujemy, podrzucamy na drugą stronę. Formujemy okrągły placek. ( Wielkość dostosować do piekarnika, lub formy jaką posiadamy. U mnie średnica pizzy wyniosła 34cm- przed zagięciem brzegów.) Na ciasto nakładamy sos, na całej powierzchni placka. Następnie podwijamy pizzę do środka, tworząc grubsze brzegi, i je też chlapiemy trochę sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na pomidorowym sosie, dokładamy równomiernie pozostałe składniki, według uznania. Na koniec posypujemy pizzę startym serem i oregano.
  • pizza w piekarniku na samej kratce 5. Pizzę piec w piekarniku od 20 do 35 minut. Tak aby ciasto się zrumieniło, ale nie przypaliło. Można to zrobić w foremce na pizzę, lub bezpośrednio na kratce piekarnika podkładając papier do pieczenia.

Porady

Można użyć dowolnych składników, dodatków na pizzę, według uznania. Ciasto na pizzę lubi być rozciągane, podrzucane, dzięki temu jest napowietrzone, puszyste i elastyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować