Domowa pizza smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu,z powodzeniem zastąpi tradycyjne danie obiadowe.
1 godz. 40 min
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
1 jajko
Nadzienie:
30 dag pieczarek
10 dag szynki
1 cebula
2 łyżki masła
3-4 plastry bekonu
15 dag sera żółtego
3 łyżki kaparów z zalewy
ketchup
sól do smaku
przyprawa do pizzy
Pizza z szynką pieczarkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże wkruszyć do miseczki rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki,wlać ciepłą wodę lekko zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do dużej miski wbić jajko,posolić wlać letnie mleko oraz rozczyn oraz oliwę z oliwek i zagnieść ciasto.Powinno mieć luźną konsystencję.Gdyby okazało się za rzadkie dosypać mąki. Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 2 części i wylepić wysmarowane tłuszczem lub wyłożone pergaminem okrągłe formy o śr 27 cm.
2.Nadzienie: Pieczarki umyć pokroić na plastry cebulę obrać i posiekać w grubszą kostkę wrzucić wszystko na patelnię dodać 2 łyżki masła i udusić aż cały sok z pieczarek wyparuje.doprawić przyprawa do pizzy. Przełożenie: Każdy płat drożdżowego ciasta posmarować ketchupem,rozłożyć pieczarki z cebulą oraz pokrojoną na paski szynkę rozłożyć paseczki bekonu,posypać kaparami osączonymi z zalewy i posypać startym żółtym serem. wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 15 minut. Posypać przed podaniem ulubionymi świeżymi ziołami włoskimi
Komentarze