Pizza z pieczarkami i szynką

4.97 (188 ocen)

Tradycyjna pizza z szynką i pieczarkami, na cienkim spodzie i cieście, które zawsze się udaje.

Składniki:

  • CIASTO
    30g świeżych drożdży
    pół litra ciepłej wody
    łyżka cukru
    łyżka soli
    6 łyżek oleju
    ok 1 kg mąki

    SOS NA SPÓD
    kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
    2 łyżki ketchupu
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    sól
    pieprz
    zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

    DODATKOWO
    pieczarki
    szynka dowolna
    ser żółty
    świeże zioła np. bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.97 (188 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z pieczarkami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza z szynką i pieczarkami 1. Dróżdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wrośnięte ciasto podzielić na 3 części (mogą być 2)i pięścią ugnieść placki (wielkość dowolna) Na wysmarowaną tłuszczem blachę układać placki. *ja robię 3 okrągłe.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 2. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym, a następnie układać pieczarki krojone w cienkie plasterki i szynkę. Na wierzch posypac starty żółty ser.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 3. Pizzę piec ok 30 min w temperaturze ok 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.
  • Pizza z szynką i pieczarkami 4. Pizza odgrzana na drugi dzień w mikrofali, również smakuje znakomicie i nie twardnieje.

Porady

1. Ciasto z tego przepisu wykorzystałam również do zrobienia Calzone, wyszło znakomite.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować