Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pizza i bez mięsa czy kiełbasy może być pyszna i równie pożywna. Składniki do tej pizzy tak właśnie połączyłam, by spełniła to moje wymaganie na obiad bez mięsa :) W efekcie końcowym wyszła mi bardzo smaczna, aromatyczna i syta pizza, którą zrobiłam na grubszym cieście na obiad :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Składniki na pizzę o średnicy 30 cm:
    CIASTO:
    420 g mąki
    250 ml gorącej wody
    50 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju

    SOS:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki ketchupu

    ponadto:
    120 g sera żółtego
    70 g pora
    70 g marchewki (obranej)
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    cebula
    20 sztuk czarnych oliwek
    ½ puszki czerwonej fasoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut.
  • 2. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Fasolę osączamy na sicie.
  • 5. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół.
  • 6. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli.
  • 7. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 8. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem.
  • 9. Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę.
  • 10. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy.
  • 11. Na samym końcu rozkładamy cebulę.
  • 12. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
  • 13. Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem.

Porady

Tą pizzę robiłam na obiad, dlatego jest na cieście grubszym niż zwykle :) Jeśli robię ją na kolację to z tej porcji ciasta robię dwie cienkie pizze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować