Pizza z kabanosem i pieczarkami + patent na idealne ciasto

5 (3 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

U mnie znów pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Kilka składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj zdradzę Wam mój sekret idealnego ciasta na pizzę, które możemy przechowywać około 7 dni w lodówce. Dzięki temu zawsze będziecie mogli przygotować domową pizzę kiedy będziecie mieć na nią ochotę. Ciasto jest wyjątkowo elastyczne, a po upieczeniu zarówno chrupiące jak i miękkie i puszyste.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki do pizzy typ 00
    700 ml wody
    100 g kawałek surowego ciasta drożdżowego, które leżakowało kilka dni w lodówce
    20 g świeżych drożdży piekarskich
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki soli morskiej
    2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

    semolina do podsypania ciasta

    sos:
    500 g passaty pomidorowej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    bazylia
    oregano
    majeranek

    obłożenie na każdą pizzę:
    2 kabanosy
    2-3 pieczarki
    małą czerwona cebula
    100 g startej Goudy i Ementalera
    oregano
    sól morska
    pieprz kolorowy

    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z kabanosem i pieczarkami + patent na idealne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej, kawałek ciasta, sól i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość. Odrywamy ciasto, które będzie potrzebne nam teraz na pizzę.

    Resztę ciasta przekładamy do metalowej lub szklanej miski i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki. Ciasto możemy przechowywać w lodówce spokojnie 7 dni, fermentacja drożdżowa będzie powoli zachodzić. Na godzinę przed użyciem ciasto wyciągamy z lodówki.
    Kawałek ciasta około 100 g zawsze zostawiam jako bazę pod następne ciasto drożdżowe, pełni ono rolę zaczynu.

    sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Z ciasta formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości. Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy pokrojoną na mandolinie cebulę oraz pieczarki i kawałki kabanosów. Posypujemy oregano, solą oraz pieprzem.
    Pieczemy w nagrzanym piecu do pizzy przez 4-5 minut.

    Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabanosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować