Do pizzy możemy użyć praktycznie wszystkiego, dziś powstała wersja z cukinią i to był strzał w dziesiątkę. Wszystkim bardzo smakowała taka wersja jesienna.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki
30 g świeżych drożdży w kostce
150 ml ciepłej wody
40 ml oleju
szczypta soli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
oraz ulubione dodatki
( ser topiony w plasterkach, pieczarki, zielona papryka, sos pomidorowy do smarowania, przyprawa do pizzy, podsmażone plastry młodej cukinii, wędlina )
Pizza z cukinią na cienkim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczypta soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, papryką i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z ciasta formujemy pizzę którą zawszę kładę na dowolną formę do pieczenia wcześniej wyłożoną papierem do pieczenie i oprószam mąką, smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ulubione składniki, posypujemy przyprawami i kładziemy serek topiony. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 min - w zależności od piekarnika jaki mamy.
Komentarze