Pizza kojarzy nam się z szybką i nie zbyt zdrową przystawką, bądź propozycją na obiad. Ja dziś udowadniam,że pizza może być zdrowa !! Moja propozycja pizzy to wielka bomba witaminowa. Taką pizzę podaję także mojemu 15m Synkowi.
Składniki:
Ciasto:
188 g mąki pszennej
25 g drożdży
100 ml letniej wody
szczypta soli
30 g margaryny
3 łyżki oleju rzepakowego
Wierzch:
250 g sera twarogowego
1 op serka wiejskiego
1 duży pomidor malinowy
5 rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
10 brykietów mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
Pizza wiosenna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w wodzie.
2.Do miski wsypać mąkę, soł, dodać margarynę, olej i drożdże. Wymieszać i wyrobić na jędrne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3.Spod serka wiejskiego odlewamy śmietankę.
Twaróg mieszamy z serkiem wiejskim. Dodajemy posiekany szczypiorek , startą na grubych oczkach rzodkiewkę i mieszamy
4.Szpinak wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła. Smażymy aż brykieciki się rozmrożą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy do momentu aż odparuje woda
5.Pomidora kroimy w plasterki
6.Ciasto wykładamy na formę. Starając się utworzyć grubsze brzegi. Na wierzch wykładamy ser, szpinak i układamy plasterki pomidora
7.Pizzę pieczemy 30 min w 195 ' ( f dól z termoobiegiem) po tym czasie ustawiamy ( górny grill z termoobiegiem) i pieczemy kolejne 10 min
Komentarze