Wiosenna pizza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

pyszna, puszysta i z dodatkiem wiosennych nowalijek jak rzodkiewka czy szczypiorek oraz z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ciasto:

    750 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    450 ml ciepłej wody
    1/3 szklanki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżka cukru

    dodatki:

    sos pomidorowy
    wędlina
    starty ser żółty
    pokrojone w plasterki rzodkiewki
    posiekany szczypiorek
    zielona i żółta papryka pokrojona w paski
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    przyprawa - mieszanka włoska
    oliwki z kaparami i suszonymi pomidorami
    pokrojone pieczarki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Szynki Ser

Wiosenna pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenna pizza 1. Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy, wylepiamy formę - wcześniej ją wykładając papierem do pieczenia i oprószając mąką. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować