pyszna, puszysta i z dodatkiem wiosennych nowalijek jak rzodkiewka czy szczypiorek oraz z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
2 godz.
Dla 3 osób
Składniki:
ciasto:
750 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
dodatki:
sos pomidorowy
wędlina
starty ser żółty
pokrojone w plasterki rzodkiewki
posiekany szczypiorek
zielona i żółta papryka pokrojona w paski
1 duża cebula
sól, pieprz
przyprawa - mieszanka włoska
oliwki z kaparami i suszonymi pomidorami
pokrojone pieczarki
Wiosenna pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po 15 min. wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i delikatnie rozkawałkowujemy ciasto lub delikatnie rozciągamy, wylepiamy formę - wcześniej ją wykładając papierem do pieczenia i oprószając mąką. Smarujemy ciasto sosem i dajemy ulubione dodatki. Pieczemy ok. 25 min.
Komentarze