Wiosenna pizza z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać olej i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.
Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.
Komentarze