Wiosenna pizza z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pizza na puszystym chrupkim spodzie i kremowym wierzchem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    20 g drożdży
    150 ml letniego mleka lub wody
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego

    obłożenie:
    200 g startej mozzarelli
    2 garści czosnku niedźwiedziego
    300 g gęstej kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
    suszone płatki pomidorów
    suszone płatki papryczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Wiosenna pizza z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać olej i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.

    Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.

    Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
    Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować