Pizza na piwnym cieście

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pizza na piwie jest niezwykle puszysta i miękka, no i ma swój niepowtarzalny smak.

  • 45 min

Składniki:

  • Około 500 g mąki pszennej lub 250 g pszennej i 250 g mąki do pizzy
    około 3/4 szklanki jasnego piwa
    pół kostki drożdży (5dag)
    łyżeczka cukru
    mleko do rozrobienia drożdży
    2-3 łyżki oliwy
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na piwnym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier. W osobnej misce mieszamy resztę składników, dodajemy drożdże. Wyrabiamy, w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką.
  • 2. Formujemy kulkę, smarujemy lekko oliwą, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Rozciągamy ciasto palcami na blaszce posmarowanej oliwą.
  • 3. Ciasto dziurkujemy widelcem i smarujemy sosem pomidorowym. Na cieście układamy ser, a następnie resztę dodatków według upodobań ( u mnie szynka, pomidorki koktajlowe, cebula, kukurydza, pieczarki). Całość wsadzamy do rozgrzanego do 240 stopni pieca z termoobiegiem i pieczemy 7 minut

Porady

Z podanego przepisu wychodzą dwie średnie pizze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować