Lekki tort oreo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobiłam to ciasto jako mój urodzinowy tort. Było dużo zdrowsze i lżejsze od standardowego tortu, a i tak zachwyciło gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • warstwa ciemna
    -szklanka kaszy jaglanej
    - 1,5 szklanki daktyli
    -pół szklanki orzechów laskowych
    -4 łyżki kakao
    -2 jaja
    -3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego


    warstwa jasna
    -1 kg twarogu sernikowego lub serka homogenizowanego
    -puszka mleczka kokosowego schłodzonego 24h w lodówce
    -aromat waniliowy
    -8 łyżek ksylitolu (może być miód)
    -3 łyżki żelatyny
    - 1 budyń waniliowy bez cukru
    - 400 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Lekki tort oreo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, gotujemy w podwójnej objętości wody do miękkości ok 15 min. Odstawiamy do wystudzenia. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilkanaście minut, aż zmiękną. Gdy daktyle będą wystarczająco miękkie, blendujemy je na gładką masę razem z ugotowaną kaszą jaglaną. Orzechy mielimy np w młynku do kawy, dodajemy do kaszy i daktyli.
  • 2. Olej kokosowy (masło) rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy kakao. Jaja miksujemy przez chwilę mikserem i dodajemy do reszty masy razem z olejem i kakao. Łączymy i mieszamy wszystko, wylewamy do 2 form (u mnie 26 cm) i pieczemy ok 30 minut w 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie kruszymy na małe kawałeczki. Jedną część ciasta wykładamy na spód formy.
  • 3. Biała masa:
    Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, zmiejszamy tylko ilość mleka do 400 ml. Studzimy.
  • 4. Twaróg przekładamy do miski. W osobnym naczyniu miksujemy stałą część schłodzonego mleczka kokosowego z ksylitolem (lub innym słodzidłem). Stopniowo dodajemy twaróg i przestudzony budyń, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na tym etapie możemy jeszcze dosłodzić masę, jeżeli jest za mało słodka.
  • 5. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wody, studzimy i wlewamy ją do masy wąskim strumieniem, cały czas miksując, by nie powstały grudki.
    Gotową masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
    Wierzch przykrywamy drugą częścią pokruszonego ciasta, lekko dociskając czekoladowe kawałki do serowej masy. Chłodzimy ciasto w lodówce, najlepiej całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oreo Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować