Gryczane babeczki z warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

To zdrowa alternatywa na drugie śniadanie lub ciepłą, pożywną kolację dla całej rodziny.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej palonej
    1 cebula
    15 cm por
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    10 dag pieczarek
    10 dag szynki wędzonej (ewentualnie kiełbasy)
    kilka plastrów papryki konserwowej
    2 jajka
    2 łyżki serka twarogowego
    sól, pieprz
    słodka papryka, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, gałka muszkatołowa

    Na sos:
    opakowanie jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, 0,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka koperku
    bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Przystawki

Gryczane babeczki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, por kroimy w plasterki, pieczarki również w drobną kostkę. Na oleju kokosowym podsmażamy cebulę, por, pieczarki i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, chwilę podsmażamy i studzimy.
  • 2. Paprykę kroimy w kostkę, mieszamy z kaszą gryczaną.
    Jaja rozkłócamy i mieszamy trzepaczką z serkiem twarogowym.
    Do kaszy dodajemy przysmażone warzywa z wędliną, zalewamy masą jajeczną, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • 3. Silikonowe foremki na muffiny wypełniamy farszem.
    Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. W międzyczasie przygotowujemy sos, mieszając jogurt z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Gorące muffiny podajemy z sosem ziołowo - czosnkowym

Porady

Muffinki świetnie smakują również na zimno, można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować