Pizza z wyśmienitym sosem śmietanowo-koperkowym , warzywami , serem feta i szynką drobiową. Nieodłącznym składnikiem jest duża ilość ciągnącego się , żółtego sera. Placek smakuje nie tylko gorący, jest smaczny również na zimno.
Składniki:
( na dwie duże pizze lub 4 mniejsze)
Ciasto:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
2 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
Sos śmietanowo-koperkowy:
200 ml kwaśniej śmietany 18%
3 łyżki majonezu
1 pęczek kopru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Dodatki:
500g. sera żółtego w kawałku
100g. sera feta
200g. szynki drobiowej
10 pieczarek
10 pomidorków koktajlowych
1/2 cukinii
1 cebula
Pizza gospodarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Do mąki wsypać drożdże i sól, wbić jajka, wlać olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić na 1 h do podwojenia objętości.
2.Sos śmietanowo-koperkowy:Umyty i osuszony koper posiekać drobno, wymieszać ze śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.
3.Dodatki:Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokroić w kostkę. Obrane pieczarki oraz cukinie pokroić w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
4.Ciasto rozwałkować na dwa duże lub 3-4 mniejsze placki, brzegi każdego zawinąć do środka. Placki posmarować sosem, posypać obficie serem żółtym oraz ułożyć dodatki. Wierz ponownie posypać odrobiną sera. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Komentarze