Pizza gospodarza

0 (0 ocen)

Pizza z wyśmienitym sosem śmietanowo-koperkowym , warzywami , serem feta i szynką drobiową. Nieodłącznym składnikiem jest duża ilość ciągnącego się , żółtego sera. Placek smakuje nie tylko gorący, jest smaczny również na zimno.

Składniki:

  • ( na dwie duże pizze lub 4 mniejsze)
    Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    2 jajka
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki letniej wody
    1/2 łyżeczki soli
    Sos śmietanowo-koperkowy:
    200 ml kwaśniej śmietany 18%
    3 łyżki majonezu
    1 pęczek kopru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Dodatki:
    500g. sera żółtego w kawałku
    100g. sera feta
    200g. szynki drobiowej
    10 pieczarek
    10 pomidorków koktajlowych
    1/2 cukinii
    1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza gospodarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Do mąki wsypać drożdże i sól, wbić jajka, wlać olej i wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić na 1 h do podwojenia objętości.
  • 2. Sos śmietanowo-koperkowy:Umyty i osuszony koper posiekać drobno, wymieszać ze śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.

  • 3. Dodatki:Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, fetę pokroić w kostkę. Obrane pieczarki oraz cukinie pokroić w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
  • 4. Ciasto rozwałkować na dwa duże lub 3-4 mniejsze placki, brzegi każdego zawinąć do środka. Placki posmarować sosem, posypać obficie serem żółtym oraz ułożyć dodatki. Wierz ponownie posypać odrobiną sera. Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować