Myślę, że każdy gospodarz po ciężkiej pracy chętnie posili się takim daniem. Ziemniaczki, cebula, pieczarki, szynka, jajko ...mniam.
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
5-6 większych młodych ziemniaków ugotowanych ( mogą być z poprzedniego dnia )
łyżka smalcu ze skwarkami ( najlepiej własnej roboty )
przyprawa do ziemniaków do oprószenia
duża cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
6-8 pieczarek
2 łyżki masła
2-3 grube plastry dobrej wędzonej szynki
3 jajka
gruby szczypior
pomidorki koktajlowe
zielony ogórek albo małosolny
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
Zapiekanka ziemniaczana - przysmak gospodarza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać smalec i dodać pokrojone w plastry ziemniaki. Ładnie zrumienić po każdej stronie. Delikatnie oprószyć przyprawą do ziemniaków i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Najlepiej z pozostałym tłuszczem i skwarkami.
Na patelnię wylać 2 łyżki oleju rzepakowego, rozgrzać i zeszklić cebulę pokrojoną w talarki.
Przełożyć na ziemniaki.
Na patelnię dodać 2 łyżki masła i oczyszczone, umyte, osuszone, pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć aż się przyrumienią. Przełożyć na cebulę.
Roztrzepać widelcem jajka. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wylać na warzywa.
Na wierzch dodać szynkę pokrojoną w grubą kostkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Przed podaniem obficie posypać pokrojonym grubo szczypiorem. Dodać obranego i pokrojonego w półplasterki zielonego ogórka oraz pokrojone pomidorki. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Smacznego.
Porady
Zielonego ogórka można zastąpić ogórkiem małosolnym.
Komentarze