Pizza góralska

0 (0 ocen)

Dostałam kiedyś od koleżanki oscypki zakopiańskie i trzeba było część do czegoś zużyć. Padło na pizzę :) Dokupiłam dodatki i bardzo pysznie było!

Składniki:

  • Składniki na 3 pizze o śr. ok. 32 cm
    ciasto:

    30 g świeżych drożdży (lub 2 op. suszonych)

    1 łyżeczka cukru

    1,5 szkl (350 ml) ciepłej wody

    3 1/4 szkl (500 g) mąki

    1 łyżeczka soli

    2 łyżki oliwy lub oleju.
    dodatkowo:

    ok. 1 szkl. sosu pomidorowego

    bazylia, oregano

    kilka plastrów oscypka

    ok. 1/2 szkl żurawiny do mięs

    kilka plastrów boczku

    ogórek kiszony

    1/2 cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wymieszać dobrze drożdże i cukier w małej miseczce. Dodać połowę ciepłej wody i mieszać dalej, aż się drożdże rozpuszczą. Odstawić na 15-20 min w ciepłe miejsce.
    Wsypać mąkę i sól do dużej miski, stopniowo dodawać zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Przełożyć wyrośnięte ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 1 minutę. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozciągnąć palcami. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, plastry boczku, cebulę pokrojoną w piórka, plasteki ogórka, ser i żurawinę. Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować