Pizza góralska

4.5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Oscypki przywiozłam z Zakopanego i zastanawiałam się co dziś zrobić do jedzenia.A że dziś jest międzynarodowy dzień pizzy więc postanowiłam zrobić pizzę góralską,w połączeniu oscypka,boczku wędzonego cebuli i żurawiny okazało się że jest wspaniała w smaku.

Składniki:

  • Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej

    3/4 szklanki ciepłej wody

    1 łyżeczka soli

    1 łyżeczka cukru

    2 łyżki oleju

    20 gram drożdży

    Dodatki:

    1 oscypek

    kilka plastrów wędzonego boczku

    1 cebula

    garść suszone żurawiny

    sos pomidorowy lub ketchup

    zioła do pizzy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Drożdże mieszamy z wodą, 2 łyżkami mąki i cukrem. Pozostawiamy pod przykryciem aż drożdże zaczną pracować. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na jedno duże koło, odstawiamy na 10 minut. Oscypka kroimy w plastry, cebulę kroimy w krążki, a boczek na mniejsze kawałki. Ciasto smarujemy sosem lub ketchupem pozostawiając 1 cm. ciasta nieposmarowanego i posypujemy ziołami do pizzy. Układamy kawałki boczku, krążki cebuli i plastry oscypka,posypujemy żurawiną. Pieczemy na papierze do pieczenia przez około 20 minut aż spód będzie miał złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Oscypek Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować