Pizza góralska

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy :) Nie mogło jej zabraknąć na moim stole :]Domowa sycąca pizza, w której aromatyczne i wyraźne w smaku składniki takie jak wędzona kiełbaska, ostra czerwona cebula, kozi ser i prawdziwy górski oscypek idealnie łączą się delikatną słodkością żurawiny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    260g mąki na pizzę typu ,,0”
    30g świeżych drożdży
    1/2 szklanki ciepłej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    olej rzepakowy do wysmarowania formy

    Sos pomidorowy:
    1 cebula dymka
    1 ząbek czosnku
    1/3 puszki pomidorów krojonych
    1 łyżka oregano
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    pieprz

    Pozostałe składniki:
    10 sztuk oscypka (180g)
    120g wędzonego sera koziego
    100g kiełbasy krakowskiej
    1 czerwona cebula
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    5 łyżek żurawiny domowej








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qory9v 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać cukier, 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, olej, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28cm wysmarowanej olejem i lekko zawinąć boki do środka tak aby powstał grubszy brzeg.
  • image-1w1wwyl 2. Sos pomidorowy:
    Na oleju rzepakowym przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory z puszki, oregano i całość gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • image-17io8bk 3. Wędzony ser zetrzeć na tarce, kiełbasę pokroić w plasterki, a cebulę obrać i pokroić w plasterki.
  • image-1rpy9pn 4. Ciasto wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, wędzonym serem, ułożyć wędlinę, cebulę, oscypka i żurawinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 20-25minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować