Pizza góralska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Połączenie sera wędzonego i żurawiny jest strzałem w dziesiątkę. Warto czasem zrobić inne połączenie niż to które znamy na co dzień.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki pszennej
    150 ml ciepłej wody
    15 g drożdży (świeżych)
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru
    1 łyżka oliwy z oliwek


    Wierzch pizzy:

    2-3 łyżki zagęszczonego soku pomidorowego
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    kilka plastrów oscypka lub sera wędzonego
    2 łyżki żurawiny do mięs
    garść suszonej żurawiny
    kilka plastrów szynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Pizza góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • 2. Sok pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Szynkę pokroić w paski.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie rozciągać palcami na całej blaszce. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, ser i żurawinę.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut.

Porady

Po upieczeniu pizzę można posypać garścią rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować