Pizza góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
2.Sok pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Szynkę pokroić w paski.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie rozciągać palcami na całej blaszce. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, szynkę, ser i żurawinę.
Piec w piekarniku rozgrzanym do min. 250 stopni C. przez 10-12 minut.
Komentarze