Góralska pizza

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Pożywna, bardzo smaczna. Oscypek daje pizzy wyjątkowy góralski charakter :-)

  • 60 min

Składniki:

  • SPÓD:
    400 gr mąki pszennej
    25 gr świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    ¾ letniej wody
    WIERZCH:
    200 gr przecieru pomidorowego
    1 łyżka ketchupu pikantnego
    2 łyżeczki chrzanu tartego
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    5 jajek ugotowanych na twardo
    150 gr kiełbasy żywieckiej
    150 gr pieczarek
    2 łyżki oleju do smażenia
    1 garść kiszonej kapusty
    130 gr oscypka
    1 kulka mozzarelli
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Góralska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać do mąki z olejem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
  • 2. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać kiełbasę, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plastry. Kiszoną kapustę odsączyć z namiaru płynu, pokroić na drobno.
  • 3. Przygotować sos – przecier pomidorowy wymieszać z ketchupem, solą czosnkową oraz tartym chrzanem.
  • 4. Oscypka pokroić w cienkie plastry, mozzarellę odsączyć z wody, i również pokroić w plastry.
  • Pizza góralska przez pieczeniem 5. Dużą blachę (ja wzięłam tą z piekarnika) wysmarować cienką warstwą margaryny. Wyrośniętym ciastem wylepić całą formę. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-chrzanowym, następnie ułożyć na nim kiełbasę z pieczarkami, kiszoną kapustę, plastry jajek. Na samym końcu ułożyć na przemian oscypka oraz mozzarellę.
  • 6. Piec w nagrzanym do 200 stC piekarniku 18-20 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować