Góralska pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie dodać do mąki z olejem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
2.Kiełbasę pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać kiełbasę, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plastry. Kiszoną kapustę odsączyć z namiaru płynu, pokroić na drobno.
3.Przygotować sos – przecier pomidorowy wymieszać z ketchupem, solą czosnkową oraz tartym chrzanem.
4.Oscypka pokroić w cienkie plastry, mozzarellę odsączyć z wody, i również pokroić w plastry.
5.Dużą blachę (ja wzięłam tą z piekarnika) wysmarować cienką warstwą margaryny. Wyrośniętym ciastem wylepić całą formę. Ciasto posmarować sosem pomidorowo-chrzanowym, następnie ułożyć na nim kiełbasę z pieczarkami, kiszoną kapustę, plastry jajek. Na samym końcu ułożyć na przemian oscypka oraz mozzarellę.
6.Piec w nagrzanym do 200 stC piekarniku 18-20 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Komentarze