Pikantny gulasz z łososia i krewetek z ananasem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Eleganckie i pyszne danie rybne. Bardzo smaczne, lekko kokosowe z orzeźwiającym ananasem i zdrowym łososiem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - oliwa: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - imbir: 0.5 łyżeczki
    - Filet z łososia: 300 gramów
    - krewetki (ugotowane): 150 gramów
    - ananas (świeży, pokrojony w kostkę): 250 gramów
    - pomidory bez skórki (400 g): 1 puszka
    - mleczko kokosowe (400 g, zawartość kokosu 82%): 1 puszka
    - brązowy cukier: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - kolendra: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny gulasz z łososia i krewetek z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę i imbir. Smażymy około 1 minuty, dodajemy świeżego ananasa, pomidory z puszki oraz wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz brązowym cukrem. Sugeruję doprawić w tym momencie, bo po dodaniu delikatnego łososia powinniśmy raczej unikać mieszania potrawy.
  • 2. Po doprawieniu wkładamy łososia pokrojonego w kostę i gotujemy całość około 5 minut na wolnym ogniu, nie mieszając. Kiedy kawałki łososia będą ugotowane, dodajemy krewetki, zagotowujemy ponownie i zestawiamy z ognia. Pamiętajmy, że im dłużej będziemy gotować krewetki, tym będą bardziej gumowe.
    Smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Podajemy z natką kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kolendra Krewetki Łosoś Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować