Gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo w garnku z grubym dnem (bez dodatku tłuszczu). Kiedy mięso jest już brązowe zalać je wodą, tak aby przykryła mięso.
2.Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Kolejno obsmażać warzywa i grzyby (każde z osobna aby się zrumieniły a nie udusiły) i dodawać je do garnka z mięsem. Dusić razem przez godzinę.
3.Po godzinie na łyżce oleju podsmażamy paprykę w proszku tak aby zrobiła się brązowa. Gulasz doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i smażona papryką.Zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie.
Porady
Podawać z czym kto lubi: Z ryżem, ziemniakami czy kaszą. Ja najczęściej podaje go z plackiem ziemniaczanym startym żółtym serem i kleksem kwaśnej śmietany bądź jogurtu.
Komentarze