Grzanki śródziemnomorskie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie danie na śniadanie.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    chleb tostowy
    2 szalotki, drobno posiekane (może być mała cebula)
    1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    1 czerwona czerwona
    papryczka pepperoni, drobno posiekana
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    pęczek pietruszki, posiekanej
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    1 łyżeczka bazylii puszka pomidorów krojonych
    sól, pieprz (może być cayenne) wiórki masła starkowany ser żółty szczypior, natka pietruszki

Grzanki śródziemnomorskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni zeszklić na oliwie szalotkę, dodać czosnek. Następnie wrzucić pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Można smażyć je na głębszym tłuszczu, wówczas białko zetnie się wokół żółtek. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła i sera. Całość posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy